Any europeu de l'envelliment actiu i la solidaritat intergeneracional

Logo Año europeo del envejecimiento activo y la solidaridad intergeneracional

Logo Imserso

Denominació del projecte

CLUB EUCONET


Àrea objecte del projecte

Laboral
Aprenentatge al llarg de la vida X
Participació social X
Sensibilització social
Salut i condicions de vida
Intergeneracional X
Altres:

Data d'inici i finalització

Cada Curs Acadèmic d'Octubre  a Juny


Objectius

La finalitat d'aquesta iniciativa és ajudar a altres alumnes de la UPUA a iniciar-se en la informàtica, a adquirir uns coneixements bàsics per a dur a terme els estudis en la Universitat Permanent (p. ex. maneig de la plataforma Campus Virtual) i a perdre la por a l'ordinador.

D'altra banda, amb el Club EuCoNet també es promouen els contactes entre els alumnes i s'estableix una cultura del voluntariat tecnològic.


Descripció

Davant el repte de facilitar a la  majoria d'europeus l'accés a Internet, se situava la realitat de deixar al marge d'aquest desenvolupament tecnològic a un bon nombre de ciutadans europeus majors. L'edat era un evident factor d'exclusió a la fi de la passada centúria. Amb l'objectiu de solucionar aquest problema  sorgia l'any 2003 el projecte europeu EuCoNet (European Computer Network). Resultat directe d'aquest projecte va ser la nova iniciativa engegada en 2003-04 CLUB EUCONET, que van impulsar un grup d'alumnes voluntaris de la Universitat Permanent de la Universitat d'Alacant, integrants del grup de treball i investigació internacional EuCoNet.

A començament de cada curs i una vegada matriculats en la Universitat Permanent, es convoca als alumnes que han manifestat interès a pertànyer a aquest Club a una reunió informativa en la qual es realitza una inscripció al mateix i s'estableix:
  • El calendari de treball.
  • Els horaris del club.
  • La distribució de tutors i alumnes per grups.
  • Les sessions generals en les quals s'aborden per part d'especialistes i coordinadors acadèmics, temes específics de caràcter i interès general i comú.

Grau d'implantació (aspectes significatius i resultats en xifres)

Iniciada en 2003 en la Universitat Permanent de la Universitat d'Alacant, la iniciativa compta amb la col·laboració de professors del Diploma Sènior com a coordinadors acadèmics, encara que els protagonistes del Club EuCoNet són els alumnes tutors i els alumnes participants.

El Servei d'Informàtica i la Seu Ciutat d'Alacant de la Universitat han facilitat la disponibilitat d'aules de noves tecnologies per a aquesta iniciativa, així com un sistema de suport i seguiment al Club EuCoNet, tendent a l'ajuda  en el manteniment i actualització de continguts i millora del  programari i maquinari requerit per al mateix.

La matrícula és gratuïta, però és condició imprescindible ser alumne de la Universitat Permanent en el curs vigent, o pertànyer a l'Associació d'Alumnes i Ex Alumnes de la UPUA.

L'estil d'aprenentatge propi de la iniciativa inclou tant una base d'acte-aprenentatge actiu, com a ajudes per part dels tutors. Els participants, més de 100 cada curs, es mouen en un espectre d'edat entre els 50 i els 92 anys, amb el que es treballa en un àmbit intergeneracional.


Breu explicació de perquè aquest projecte és considerat com a bona pràctica

S'ha elaborat un portal web en Castellà, Inglés i Català i s'han abordat diversos tallers i seminaris per a facilitar l'adquisició i aprofundiment de coneixements informàtics, d'una manera fins i tot millor que en altres cursos, ja que l'alumne és el protagonista del seu propi aprenentatge i segueix el seu ritme personal. L'augment continu de participants reflecteix l'èxit de la iniciativa, el fruit de la qual són diversos materials al servei d'altres alumnes majors i socis del CLUB, que faciliten la difusió:
  • Manual d'ús de Picasa.
  • Configuració de Outlook Express per a Gmail.
  • Configuració de Outlook Express per a Correu de la UA.
  • Configuració de Outlook Express per a Yahoo.
  • Informàtica Bàsica (ppt).
  • Agressivitat en la xarxa.
  • Manteniment de l'ordinador (lliure de virus, espies i altres agressors).
  • Perduts en Google.
  • Cerca d'hotels.
  • Compra de bitllets d'avió.
  • Adreces de ocimàtica.
  • Publicar en la xarxa.
Aquesta Bona Pràctica ha derivat en una Xarxa Social en Facebook que es defineix com a Aprenentatge i perfeccionament de noves tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC's) para majors.

Com a proposta de millora es plantegen un augment d'hores (actualment 4 a la setmana), i del nombre de tutors, així com abordar activitats intergeneracionals.

La Universitat Permanent de la Universitat d'Alacant ha organitzat reunions a nivell local amb altres centres i associacions per a transferir els coneixements a altres organitzacions interessades.

Els materials elaborats per part del Club EuCoNet estan accessibles  a través de la pàgina web indicada i s'exporta la iniciativa.


Dades de contacte

País: ESPANYA
Entitat: UNIVERSITAT PERMANENT DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT

Telèfon de contacte: 00 34 965 90 97 93 / 00 34 965 90 94 54
E-mail de contacte: a.lopez@ua.es; upua.internacional@ua.es
Persona de contacte: Antonio López Blanes

Enllaços relacionats

Enllace web Any Europeu de l'Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional