Curs d'Estiu: Majors actius, Vida Saludable. Capacitació per a educadors de salut

Posted Dm, 27/04/2010 - 14:02 by webmaster

 
Versió per a imprimirVersió per a imprimirSend to friendSend to friend
05/07/2010
09/07/2010
Europe/Madrid

MAJORS ACTIUS, VIDA SALUDABLE.
Capacitació per a educadors de salut.

Universidad de Verano 

Dates: 5 al 9 de juliol de 2010
Lloc: Seu Ciutat d'Alacant- Sala Rafael Altamira

Objectius del Curs

Amb la finalitat d'impulsar accions per a la millora i manteniment de la salut dels majors des d'una actitud proactiva i un concepte de salut integral (nutrició, hàbits saludables, activitat física, consum de fàrmacs, salut emocional, atenció i memòria, prevenció d'accidents), aquest curs introdueix als assistents en les metodologies i eines necessàries en la formació de professionals de la salut (medicina, farmàcia, infermeria, psicologia, fisioteràpia i treball social) i de voluntaris que treballen amb majors. Es desenvoluparan, des d'una òptica multidisciplinària, continguts específics i mètodes de comunicació didàctics i aplicats.

Beques

Aquest curs impartit íntegrament en la Seu Ciutat d'Alacant compta amb 30 beques d'exempció completa de taxes (matrícula gratuïta) oferides per la Universitat Permanent de la UA (UPUA). Les beques es concediran en el cas d'estudiants, prenent com a criteri l'expedient acadèmic, i en el cas de professionals, la situació de desocupació, i en qualsevol cas l'ordre de matriculació en el curs dels sol·licitants de la beca, a partir del primer dia de matrícula.

Material del Curs

Els alumnes matriculats, a més de disposar de recursos per a la seua formació i pràctica en format multimèdia a través de la intranet de la Universitat d'Estiu Rafael Altamira, rebran sengles publicacions editades per la Direcció general d'Educació i Cultura d'UE i per MAPFRE.

Dirigit a:

  • Els professionals de la salut en general (metges de capçalera/de medicina general, geriatres, farmacèutics, psicòlegs, professionals d'infermeria en les seues diferents modalitats, treballadors socials, fisioterapeutes) i personal en formació (estudiants dels últims cursos de medicina, farmàcia, infermeria, psicologia, fisioteràpia, i treball social)
  • Personal en formació: estudiants dels últims cursos de medicina, farmàcia, infermeria, psicologia, fisioteràpia, i treball social.
  • Voluntaris que treballen diàriament amb els majors.

Organitza: Universitat Permanent - Universitat d'Estiu Rafael Altamira

Col·laboren: Col·legi Oficial de Farmacèutics i Fundació MAPFRE, Direcció general d'Educació i Cultura UE (Lifelong Learning Programme).

Informació i Matrícules en:

Universitat d'Estiu Rafael Altamira
Campus de Sant Vicent del Raspeig,
03690 Alacant,
Tel: +34 965 90 98 21
Fax: +34 965 90 38 39
Email: univerano@ua.es

 


 

MAJORS ACTIUS, VIDA SALUDABLE. Capacitació per a educadors de salut.

PROGRAMA

Directora: Concepción Bru Ronda
Secretària: Encarnación Gómez García

 

DILLUNS, 5 de juliol de 2010

Matí

9.00-10.00 h. Lliurament de documentació Presentació i introducció al curs “MAJORS ACTIUS, VIDA SALUDABLE. Capacitació per a educadors de salut”. Concepción Bru Ronda, Doctora en Geografia i Dra. Universitat Permanent UA; Encarnación Gómez García, Dra. Centre d'Informació del Medicament. Col·legi Oficial de Farmacèutics Alacant.

10.00-11.15 h. Conferència Inaugural: Una longevitat saludable és possible. Mónica De la Font del Rei, Catedràtica de Fisiologia, Facultat de Ciències. Universitat Complutense de Madrid.

11.15 h-11.45 h. Descans

11.45-13.00 h. 1º Part I Mòdul Formatiu: Alimentació per a un envelliment saludable i consum eficient i responsable per a la nutrició del major. Fonaments Teòrics. Carlos Porta Sanz, Metge d'Atenció Preferent d'Ancians, Llar Provincial i Col·laborador Docent UPUA.

13.00 h-14.00 h. 2º Part I Mòdul Formatiu: Alimentació per a un envelliment saludable i consum eficient i responsable per a la nutrició del major. Casos Pràctics i actuacions bàsiques en la vida quotidiana. Carlos Porta Sanz, Metge d'Atenció Preferent d'Ancians, Llar Provincial; Alfonso Soler Gomis, Bioquímic i Prof Associat, Facultat d'Educació UA.

14.00-16.30 h. Esmorze-Taller: Disseny i Elecció d'una dieta saludable. Amb la col·laboració d'empresaris hostaleria i experts en nutrició.

Vesprada

17.00-19.00 h. Taula Redona: Gerontologia i Geriatria. La importància de l'enfocament i tractament especialitzat en l'envelliment saludable.

Presideix i modera: Dra. Mónica De la Font del Rei, Catedràtica de Fisiologia, Faculteu Ciències UCM.
Intervenen:  Dr. José Gregorio Muñoz Duc, Unitat de Geriatria. Centre de Salut de Sant Vicent del Raspeig GV; Dr. Álvaro J. Prieto Seva, Doctor en Medicina, Especialista en Geriatria, Conselleria de Benestar Social; Dr. Carlos Porta Sanz, Metge d'Atenció Preferent d'Ancians, Llar Provincial i Col·laborador Docent UPUA.

 

DIMARTS, 6 de juliol de 2010

Matí

9.00-10.15 h. 1º Part II Mòdul Formatiu: La intel·ligència emocional com a estratègia d'afrontamiento en la vida saludable. Desenvolupament Teòric. Antonio Vallés Arandiga, Prof Associat Dpto. Psicologia de la Salut, UA, Facultat d'Educació UA.

10.15–11.30 h. 2º Part II Mòdul Formatiu: Estudis de casos, desenvolupament de roleplays i exercicis a posar en pràctica per a la gestió integral de la salut del major. Antonio Vallés Arandiga, Prof Associat, Dpto. Psicologia de la Salut, Facultat d'Educació UA.

11.30 h-11.45 h
. Descans

11.45-13.00 h. 1º Part III Mòdul Formatiu: Benestar psicològic i qualitat de vida en els majors: Fonaments teòrics sobre la Memòria i els seus processos. Alberto Plaza Salán, Col·laborador Docent UPUA, i Consultor Gabinet Psicologia.

13. 00-14.15 h. 2º Part III Mòdul Formatiu: Estimulació de la memòria. Desenvolupament Pràctic per a la gestió de l'envelliment psicològic saludable. Alberto Plaza Salán, Col·laborador Docent UPUA, i Consultor Gabinet Psicologia.

DIMECRES, 7 de juliol de 2010

Matí

9.00-10.15 h. 1º Part IV Mòdul Formatiu: El medicament i la terapèutica farmacològica en els majors. Farmacocinética i Farmacodinamia. Desenvolupament Teòric. Encarnación Gómez García, Dir. Centre d'Informació del Medicament, Col·legi Oficial de Farmacèutics d'Alacant.

10.15-10.45 h. Descans

10.45-12.00 h. 2º Part IV Mòdul Formatiu: Pautes i criteris essencials en la presa de medicaments per la persona major. Desenvolupament de casos pràctics. Myriam Cano Arribí, Llicenciada en Farmàcia, Junta Directiva. Col·legi Oficial de Farmacèutics d'Alacant.

12.00-13.30 h. Conferència: Habilitats de comunicació amb els majors. Comunicació educador per a la salut-persona major. Carmen Torralvo Iglesias, Directora FD Consultors.

Vesprada

16.30 - 19.00 h. Visita guiada a les instal·lacions del Col·legi Oficial de Farmacèutics de la Província d'Alacant i Taller Pràctic en el Departament de Farmàcia Galénica: realització d'una fórmula magistral.


DIJOUS, 8 de juliol de 2010

 

Matí

9.00-10.00 h. 1º Part V Mòdul Formatiu: Els Hàbits saludables en la prevenció de l'envelliment cel·lular i en l'aparició de patologies. Fonaments Teòrics. Alfonso Soler Gomis, Bioquímic i Prof Associat, Facultat d'Educació UA.

10.00-11.15 h. 2º Part V Mòdul Formatiu: Els Hàbits saludables en la prevenció de l'envelliment cel·lular i en l'aparició de patologies. Casos Pràctics i actuacions bàsiques en la vida quotidiana. Alfonso Soler Gomis, Bioquímic i Prof Associat, Facultat d'Educació UA i J. Álvaro Prieto Seva, Doctor en Medicina, Especialista en Geriatria, Conselleria de Benestar Social.

11.15 -11.30 h. Descans

11.30-12.30 h. 1º Part VI Mòdul Formatiu: La importància de l'Activitat Física en les persones majors per al manteniment de la capacitat funcional i emocional, la prevenció i tractament de patologies i la ralentització del procés d'envelliment. Lilyan Mercedes Vega Ramírez. Prof. Associada, Dpto. Didàctica Gral. i Didàctica Especifiques Facultat d'Educació UA.

12.30-14.00 h. 2º Part VI Mòdul Formatiu: La importància de l'Activitat Física en les persones majors per al manteniment de la capacitat funcional i emocional, la prevenció i tractament de patologies i la ralentització del procés d'envelliment. Desenvolupament pràctic i propostes d'actuacions bàsiques en la vida quotidiana del major. Juan Tortosa Martínez, Prof. Ajudant Doctor Dpto. Didàctica General i Didàctica Especifiques Facultat d'Educació UA.

Vesprada

16.00 -17.00 h. Conferència: Activitat Física i Oci en Gerontologia. Longevitat i Salut. José Manuel Mayan Santos. Catedràtic d'Infermeria Geriátrica i Gerontológica. Departament d'Infermeria. Universitat de Santiago de Compostel·la...

17.00-19.00 h. Taula Redona: Els Hàbits saludables en la prevenció de l'envelliment. Evidències de la influència negativa del tabac, l'alcohol i el sedentarisme en l'acceleració de l'envelliment i, actituds de canvi en els majors del SXXI.

Presideix i modera: José Manuel Mayan Santos, Catedràtic d'Infermeria Geriátrica i Gerontológica. Departament d'Infermeria. Universitat de Santiago de Compostel·la..
Intervenen: Ana Laguna Pérez, Directora Escola Infermeria UA; Rolf Grozinger, Alumne de la Universitat Permanent i Voluntari en Projecte ELHE; Alfonso Soler Gomis, Bioquímic i Prof Associat, Facultat d'Educació UA; Juan Tortosa Martínez, Prof. Ajudant Doctor Dpto. Didàctica General i Didàctica Especifiques, Facultat d'Educació UA.

 

DIVENDRES, 9 de juliol de 2010

 

Matí

9.00-10.00 h. Taller: Prevenció d'Accidents Domèstics: AMB MAJOR CURA. Coordinació Miguel Ángel Sarabia Romero, Dir. Servei de Prevenció Universitat d'Alacant. Col·laboració de Fundació MAPFRE.

10.00–11.30 h. Taula redona: L'envelliment de la població en el SXXI. La formació per a la salut com a estratègia fonamental en la qualitat de vida dels majors.

Presideix i modera: Concepción Bru Ronda, Doctora en Geografia i Dir. Universitat Permanent.
Intervenen: Jaime J. Carbonell Martínez, President del Col·legi de Farmacèutics de la Província d'Alacant; Mª Luisa Mataix Scasso, Presidenta de l'Associació d'Alumnes i Ex Alumnes de la UPUA Emilia Tonda Monllor, Catedràtica d'Escola Universitària, Facultat d'Educació UA; Expert Fundació MAPFRE.

11.30-12.00 h. Col·loqui final.

12.00 -14.00 h. Avaluació i clausura.

 

INFORMACION I MATRÍCULA EN: La Universitat d'Estiu Rafael Altamira

 


Patrocinadors:

Universidad Permanente Logo 10º aniversario    Fundación Mapfre Logo

EACEA LOGO  Education and trainingLifelong Learning Programme Logo 

 

Bancaixa