Jornades Culturals Homenatje a Chester Himes

Posted Dll, 21/09/2009 - 12:52 by webmaster

Versió per a imprimirVersió per a imprimirSend to friendSend to friend
12/11/2009
14/11/2009
Europe/Madrid

 

 

Foto de Chester Himes

Termini d'Inscripció: del 3 de setembre al 30 d'octubre de 2009.

Limitada l'admissió al termini d'inscripcions i a l'aforament de la Sala.

Els interessats a participar en les Jornades han de formalitzar la seua inscripció a través de la Secretaria Tècnica de les Jornades i d'acord amb el següent procediment:

A través del formulari electrònic disponible en la web i inscripció on-line:

http://www.proyectosupua.es/inscripcion

  • Imprimint i emplenant el formulari (pdf) per a remetre'l a la Secretaria Tècnica o per correu postal, electrònic o per fax; o lliurant-lo en les nostres oficines del Campus Universitari de S. Vicente del Raspeig; Seu Ramón i Cajal, Nº 4 Alacant; Seu Universitària de la Marina, en horari d'atenció al públic

Nota Important: El formulari d'inscripció on-line estarà actiu del 3 de setembre al 30 octubre (ambdós inclusivament).

Les jornades es realitzaran del 12 al 14 de novembre a Teulada-Moraira. Espai Cultural La Senieta de Moraira

Col·labora:

Logo Ayuntamiento de Teulada  Logo Teulada Moraira  Logo Centenarioa   Sede Benissa    UPUA 10 Aniversario

Colabora:

Obra social la caixa IMED

Presentació:

Les Jornades Culturals s'inscriuen en el marc commemoratiu del centenari del naixement de l'escriptor Chester Himes (29 de juliol de 1909) i coincidint amb la data d'aniversari de la seua mort el pròxim 12 de novembre. Escriptor de talla internacional, inicia la seua vinculació amb la Marina Alta en 1969, data en la qual decideix instal·lar-se en el municipi de Teulada-Moraira, on resideix fins al seu òbit el 12 novembre de 1984, mantenint una estreta vinculació amb les gents i l'entorn geogràfic del municipi. Aquesta relació es perpetua encara avui amb la presència de la seua esposa, Lesley Himes, que resideix en aquest enclavament així com mitjançant l'afluència al mateix de nombrosos seguidors de la seua obra, entre els quals es troben escriptors, cineastes, crítics, investigadors, i visitants de la zona. L'Ajuntament de Teulada i la Universitat Permanent de la Universitat d'Alacant en col·laboració amb la Seu Universitària de Benissa, impulsen el reconeixement a aquest insigne autor afroamericà, contemporani i universal, des dels objectius d'integració cultural i lingüística i extensió universitària.

 
A qui van dirigides:

  • Als experts i investigadors en l'obra literària de l'autor.
  • A cineastes i responsables de producció de cinema.
  • Als residents estrangers i associacions vinculades a l'obra de Chester Himes.
  • A la comunitat acadèmica en general: professors, alumnes interessats en el gènere literari de novel·la negra, relats curts i cinema.
  • A tota la ciutadania en general interessada en aquesta matèria.

 

Objectius:

Contribuir a l'estudi biogràfic de l'autor i la incidència del municipi de Teulada-Moraira en els últims quinze anys de la seua vida. Aprofundir en l'estudi, anàlisi i coneixement de la seua obra contribuint a la seua divulgació. Desenvolupar ponències i taules rodones en les quals per part d'investigadors experts en la matèria, entitats representatives i persones vinculades a l'autor, es treballe sobre la seua obra, la seua producció literària i repercussions en l'art. Exposar els resultats i últims treballs d'adaptació cinematogràfica i producció de curts realitzats per autors espanyols sobre la creació literària de Himes. Proporcionar un espai de trobada cultural que contribuïsca a reforçar les relacions interculturals i la integració sociolingüística dels ciutadans i residents estrangers en l'àmbit d'acció educativa i territorial de la Universitat d'Alacant.

Lloc:

Espai Cultural La Senieta de Moraira

DIJOUS 12 NOVEMBRE
18:00 h Inauguració de les Jornades: Il·lm Sr Alcalde de l'Ajuntament Teulada, Il·lma. Sra. Vicerectora d'Extensió Universitària, Director de les Jornades i Lesley Himes (vídua de l'escriptor).
18:30 h Conferència inaugural: “Chester Himes: un americà a París”. D. Claude Mésplède. Autor i crític de literatura policíaca. (Francès)
19:45 h Perfil biogràfic de Chester Himes Rosario Bru Ronda. Investigadora. (Espanyol)
21:00 h Inauguració de l'Exposició basada en l'obra de Chester Himes. Donna Rothraud de Meindorfer.

DIVENDRES 13 NOVEMBRE
10:30 h Conferència: “Chester Himes: l'últim gran autor heterodox noir”. D. Mariano Sánchez Soler. Escriptor i periodista. (Espanyol)
11:45 h Lectura dramatitzada del relat “A Christmas Gift”: (Chester Himes, 1944) per John Sanderson, Universitat d'Alacant. (Anglès)
12:15 h Projecció del curtmetratge “Un regal de nadal” (Juana Ronda, 2009). (Espanyol, subtitulat en anglès).
12:30 h Col·loqui amb la directora i els actors del curtmetratge “Un regal de nadal”. (Espanyol).
13:30 h Descans. 16:30 h Conferència: “Adaptacions cinematogràfiques de les novel·les de Chester Himes: Sepulturero Jones i Taüt Johnson en la pantalla”. D. John D. Sanderson, Universitat d'Alacant.
17:45 h Taula rodona: Mariano Sánchez Soler. Escriptor i periodista. John D. Sanderson. Universitat d'Alacant. Teresa Morell Moll. Dir. Seu Marina Alta. Lesley Himes. Vídua de l'escriptor.
19:00 h Presentació i projecció del llargmetratge “Cotton Comes to Harlem” (Cotó en Harlem, Ossie Davis, 1970).

DISSABTE 14 DE NOVEMBRE

Programa cultural complementari: Itinerari Cultural i Etnográfico 

9.15 hrs Concentració Espai la Senieta
9.30 hrs Recorregut per nucli urbà Moraira, visita monument Chester Himes
10 hrs Trasllat a Teulada Visita Almàssera, Casc Històric i Cooperativa Agrícola San Vicente Ferrer
12.45 hrs Trasllat a Moraira
13 hrs Clausura Jornades; Actuació del Cor Popular la Senieta i Colla de Dolçainers i Tabaleters el Falçó

Cloenda Chester Himes